Kubice: Drogy jsou největším problémem severozápadního pohraničí

Drogy jsou podle ministra vnitra Jana Kubiceho největším problémem severozápadního pohraničí. Od poloviny února policie sice zvýšila počet kontrol v Plzeňském, Karlovarském i Ústeckém kraji, podle ministra to ale nestačí. Je třeba pracovat i na legislativě a jednat s Polskem o omezení prodeje chemikálií k výrobě drog, řekl novinářům ministr Kubice při své návštěvě pohraničí.

"V květnu se sejdu se spolkovým ministrem vnitra a s polským ministrem vnitra, protože problém drog je potřeba řešit napříč státy," řekl Kubice. S Polskem chce vyjednat omezení prodeje chemikálií potřebných k výrobě pervitinu. Také uvedl, že předchozí polský ministr vnitra měl na takových jednáních zájem.
 
"Budeme se snažit, aby došlo ke sjednocení legislativy. Aby nebylo možné si v Polsku koupit látku, kterou si v Čechách či v Německu nekoupíte," doplnil ministrův náměstek Jaroslav Hruška.
 
Na zvýšenou drogovou kriminalitu v pohraničí upozornili Němci. "Nemyslím si, že je to hysterie, do Německa ty drogy skutečně jdou," řekl novinářům na jednom z hlavních tahů do Německa blízko hranic Kubice. Problém podle něj není v Ústeckém kraji ale tak zásadní jako na Karlovarsku či Plzeňsku.
 
Policie se při kontrolách soustředí mimo jiné na hlavní přeshraniční tahy a na tržnice u hranic nebo projíždějící vlaky. Samotné častější kontroly aut přejíždějících česko-německou hranici podle Kubiceho nejsou omezením schengenského prostoru.
 
Podle ředitele policie v Ústeckém kraji Tomáše Landsfelda se už od poloviny února podařilo zachytit drogy, podezřelé osoby i kradená auta. "Hned na začátku se nám podařil takový husarský kousek. Zadrželi jsme vozidlo, které bylo odcizené v Německu a Němci o tom v podstatě ještě nevěděli," řekl novinářům.
 
zdroj: ČTK