Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Dopřejte svým chutím pravý kampotský pepř

11. 08 2020 | Kampotský pepř je kultivarem pepře, který se pěstuje v provincii Kampot v jižní Kambodži. O místním pepři psal už ve 13. století jeden čínský diplomat, který si jeho chuť hned zamiloval. V době koloniální nadvlády byl kampotský pepř ceněným vývozním artiklem. Jeho produkci a slávu zabrzdila vláda Rudých Khmérů a občanská válka. Od začátku tohoto století se znovu dostal do povědomí gurmánů po celém světe a poptávka po něm roste. Kampotský pepř se tak postupně vrací na své právoplatné místo na slunci a od roku 2010 nese jako první kambodžský produkt certifikované označení původu.

Kampotský pepř je ručně sbíraný a kuličku po kuličce vybíraný 100% organický fair trade produkt. Křemenité složení podhorské půdy a specifické počasí i podnebí v Kambodži dává vzniknout chuťově unikátnímu a nezaměnitelnému pepři. Na obalu každého kampotského pepře kromě potřebných certifikací najdete také Lot number, které vám umožní dopátrat konkrétního farmáře, který pepř vypěstoval a sklidil.

Existují různé druhy kampotského pepře. Černý pepř je sbíraný ještě nezralý na začátku roku, kdy jsou zrnka zelená. Černou barvu dodá až sušení na slunci. Hodí se na smažení, grilování či dušení hlavně červeného masa, ale skvělý je i od polévek, omáček nebo na těstoviny a výborně si rozumí s celou italskou kuchyní.

Pravý červený pepř je extrémně vzácný světový unikát, který roste pouze na pár místech na naší planetě – včetně Kambodži. „Červený pepř“ v růžové barvě, který je běžně používaný u nás, není totiž žádným pepřem. Jedná se o pepřovec brazilský, který roste stromově a není oblíbený pro svou chuť, ale krásnou barvu a fotogeničnost. Pravý červený pepř je ideální do salátů, na zeleninu a také do koktejlů, když dokonale ochutí gin s tonikem.

Pravý bílý pepř se dá nazvat šampaňským mezi pepři. Je to oloupané jádro zralého červeného pepře s unikátními chuťovými vlastnostmi, pro které jej vyhledávají přední světoví šéfkuchaři. Na rozdíl od klasického levného bílého pepře, který vzniká z loupaného nezralého černého pepře a zatuchá, pravý bílý pepř otevírá chuťové pohárky a znásobuje chutě v jídle. Je skvělý s drůbežím masem, žampiony, sýrem, steakem a výborně doplňuje chuť ryb.

Pravý kampotský pepř můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.

Diskuse

 
.