Loďky na Divokou soutěsku vyjedou nejdřív v červenci

Kvůli opravě jezu na řece Kamenici se zahájení provozu loděk na Divoké soutěsce v Hřensku odsouvá na červenec. Původně se mělo začít 1. června. V Edmundově soutěsce už se ale jezdí. ČTK o tom informoval starosta obce Jan Havel.

Jez už loni prodělal opravu, ta byla ale podle starosty nekvalitní. Jez totiž nedrží vodu. Místo aby tekla přes něj, ho podtéká. Další oprava by měla stát několik milionů korun, na což ale obec nemá. Musela by se zadlužit a to by ji uvrhlo na několik let do špatné ekonomické situace. "Po několikaměsíčním jednání s různými dodavateli jsme dospěli k názoru, že nemůžeme Hřensko zadlužit tím, že bychom si půjčili pět až šest milionů. Pokusíme se to opravit vlastními silami ve spolupráci s místním zdrojem," řekl Havel.
 
Tipuje, že pokud obec jez opraví svépomocí, vyjde ji to do jednoho milionu korun. Obec původně plánovala vyslat lodičky na řeku v Divoké soutěsce k 1. červnu. Už nyní je ale jasné, že to nestihne. "Byli bychom rádi, abychom to stačili do 1. července, je to náš sen," uvedl starosta. Na firmu, která prováděla předchozí opravu jezu, obec podala žalobu, chce se soudit o náhradu škody.
 
Havel ale zdůraznil, že v Edmundově neboli Tiché soutěsce, která leží blíž obci, už loďky jezdí. Letošní provoz tu byl zahájen na konci března. Na návštěvnosti se podle něj zatím podepisuje chladné počasí, tržby jsou oproti loňsku nižší. Soutěsky v Hřensku ročně navštíví až 150.000 lidí.
 
zdroj: ČTK