Dětská klinika začala používat biologickou léčbu, je šetrnější

Dětská klinika ústecké Masarykovy nemocnice zahájila biologickou léčbu u některých pacientů s vážnými onemocněními zažívacího traktu. Je šetrnější než standardní léčebné postupy, například léčba kortikoidy. Novinářům to dnes řekli lékaři Masarykovy nemocnice. Biologickou léčbu u dětských pacientů zatím provádějí především fakultní nemocnice.

Biologická léčba využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým autoimunitním chorobám díky tomu, že jsou lépe známé struktury a pochody na povrchu i uvnitř buňky. Na ústecké dětské klinice bude určena pacientům s takzvanými nespecifickými střevními záněty.
 
"Je to takzvaná ulcerózní kolitida, čili vředový zánět tračníku, který postihuje tlusté střevo, a potom takzvaná Crohnova choroba, což je také zánětlivé onemocnění trávicího traktu, které může v úsecích postihnout jakoukoli část trávicího traktu," popsal lékař dětské kliniky Masarykovy nemocnice Lubomír Zahradníček. Biologickou léčbu tu podstoupí pacienti s tak těžkým průběhem onemocnění, že nereagují na běžnou léčbu, například kortikoidy.
 
V posledních letech podle něj přibývá těžkých forem těchto nemocnění. "V letech 1990 až 1999 jsme měli na našem pracovišti tři až pět nových pacientů za rok, v této chvíli máme přesně desetinásobek," podotkl lékař. Co je za nárůstem počtu těchto onemocnění, není jasné. "Je to autoimunní choroba, organismus si tvoří protilátky proti vlastní tkáni. Obecně jich ve světě přibývá," zmínil Zahradníček.
 
Léčba se podává prostřednictvím kapací infuze, je velmi drahá. Jedna léčebná dávka pro pacienta o tělesné hmotnosti 60 kilogramů vyjde zhruba na 45.000 korun. Za rok je třeba obvykle užít 12 takových dávek. Zahradníček uvedl, že léčbu hradí zdravotní pojišťovna, nemocnice úhradu u každého pacienta sjednává individuálně.
 
zdroj: ČTK